Palapelaaminen työpaikan taukotilassa – yksi tapa tauottaa työpäivää

Palapelit on yksi keino lisätä yhteisöllistä tekemistä työpaikoilla, kertoo Virpi Kalakoski Työterveyslaitokselta.

Työterveyslaitoksen tutkimuspäällikkö, psykologi Virpi Kalakoski on nähnyt monen työpaikan taukotilassa palapelejä.

– Palapeli on yksi juttu, joka auttaa siirtämään ajatukset työasioista. Siihen täytyy keskittyä. Se on myös yhteistä tekemistä, johon jokainen voi osallistua.

Palapelit on yksi keino lisätä yhteisöllistä tekemistä. Kokoamiseen voi tarttua heti ja tekemiseen ei tarvita ohjeita. Joku toinen taas tekee käsitöitä tai harrastaa liikuntaa ja saa näin ajatukset pois työasioista, Kalakoski kertoo.

Työpaikalla voi olla myös yhteinen virkkaus- tai neulomisprojekti. – Se tietysti vaatii vähän enemmän taitoa.

Työpaikalle palapelit

Yhteisessä tekemisessä on se hyvä puoli, että siinä saa ajatukset pois työstä – ja tietysti se sosiaalinen puoli. Palapeliä kootessa on helppo jutella työkavereiden kanssa. Joku taas vain istuu ja rupattelee, kun toiset kokoavat palapeliä.

Palapelin ääreen voi tauolla piipahtaa vain hetkeksi, ihan yksin. Seuraavan kerran poiketessasi palapeli on saattanut edistyä paljonkin. Toiset ovat käyneet laittamassa siihen palan, jos toisenkin.

– Se on psykologisesti palkitsevaa, kun yhteinen projekti edistyy, Kalakoski sanoo.

Palapelien kokoaminen on myös hyvä idea työhyvinvointipäivään. Kalakoski on kuullut, että työpaikoilla on pidetty kilpailuja yksiköiden välillä. Siinä päästään leikkimielisesti testaamaan, minkä tiimin yhteistyö onnistuu parhaiten.

Palapeli on myös hinnaltaan edullinen tapa lisätä yhteistä tekemistä, niin töissä kuin vapaa-ajalla.
Tutustu palapelikauppa Pienen Harrastepuodin valikoimaan ja löydä teidän työpaikalle yhteistä koottavaa.

Pienen Harrastepuodin blogi tarjoaa myös muita vinkkejä työpäivään: Selkäliiton vinkit tauottamiseen ja Muistiliiton asiantuntijan haastattelu Palapelien tekeminen tekee hyvää aivoille ja muistille. Joillekin Wasgij-palapelit antavat aivoille sopivaa haastetta. Lue Kristinan haastattelu mysteeripalapelien koukuttavuudesta: Miksi yllätykselliset Wasgij-palapelit koukuttavat?

4 vinkkiä työpäivään vaikkapa palapelien ääreen pysähtyen:

  • Keskittymistä vaativa työ vaatii taukoja. Muista pitää niitä.
  • Jättäkää kokousten väliin siirtymäaikaa, jotta ehditte valmistautua seuraavaan kokoukseen ja vaikka haukata raitista ilmaa tai hakea juotavaa.
  • Syö lounas muualla kuin työpisteellä.
  • Keskustele muiden kanssa kasvotusten, jos mahdollista. Verkon yli keskustelu ja kokoustaminen ei korvaa kasvotusten keskustelua. Palapelin ääressä on kiva keskutella vaikka vain hetki ja jatkaa sitten töitä tai kokouksia.
    Vinkkien lähden Työterveyslaitoksen verkkosivut.

Kommentoi

Shopping Cart
Scroll to Top