Selkäliiton vinkit palapelien ääreen jumittuneille

Tuntuuko, ettet malta lopettaa palapelin kokoamista? Välillä palapelin kokoaminen kannattaa lopettaa ja pitää ainakin hetken tauko, vakuuttavat Selkäliiton asiantuntijat.

Tuntuuko, ettet malta lopettaa palapelin kokoamista? Välillä palapelin kokoaminen kannattaa lopettaa ja pitää ainakin hetken tauko, vakuuttavat Selkäliiton asiantuntijat.

Ihan vielä muutama pala paikoilleen, sitten lopetan. Kuulostaa niin tutulta.

Palapelin ääressä selkä jäykistyy ja tuolista saan nousta varovasti. Onneksi en ole ainoa, kun kavereilta kyselen.

Mitä tähän sanovat Selkäliiton asiantuntijat.

Asiantuntijat vakuuttavat, että pitkäkestoinen paikallaanolo rasittaa tuki- ja liikuntaelimistöä riippumatta siitä, mikä asento on. Esimerkiksi ryhdikäs istuma- tai seisoma-asento palapelipöydän äärellä ei ehkäise paikallaanolosta aiheutuvia tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja. Niinpä hyvään ryhtiin pyrkimisen sijaan kannattaa huomioida riittävä asennon vaihtelu ja tauottaa palapelin kokoamista. 

Tärkeää olisi löytää myös rento työskentelyasento sen sijaan, että jatkuvasti yrittäisi aktiivisesti pitää hyvää ryhtiä yllä.

Istumisen ja paikallaanolon haittoja voi vähentää helpoiten lyhentämällä paikallaanoloon käytettyä aikaa. Pitkäkestoista istumista kannattaa siis tauottaa tiheästi, noin puolen tunnin välein, esimerkiksi nousemalla ylös tuolista ja jaloittelemalla tai jos kokoat palapeliä lattialla, nouse välillä ylös.

Lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä

Itse olen huomannut, että palapelin kokoamista helpottaa, kun voin välillä siirtää palapelin toiseen paikkaan ja eri korkuiselle pöydälle. Näin asentokin vaihtuu. Palapelisalkut ja kovat palapelien koontialustat helpottavat siirtämistä.

Istumista voi tauottaa myös työskentelemällä välillä seisten, jos työpöytä on säädettävä. On kuitenkin muistettava, että seisominenkin on paikallaanoloa. Ensisijaista on kuitenkin jaloitella tai kevyesti liikuskella. Myös taukojumppa kannattaa tehdä.

Lisätietoa: selkäkanava.fi 

Tutustu Pienen Harrastepuodin palapelivalikoimaan ja löydä mukavaa koottavaa.

Kommentoi

Shopping Cart
Scroll to Top