Palapelaaminen hitsaa ihmisiä yhteen SYKissä

Liisa Lindström-Varis kertoo, että SYKissä tehdään tauoilla hyvin monenlaisia palapelejä.

Liisa Lindström-Varis kertoo, että SYKissä tehdään tauoilla hyvin monenlaisia palapelejä. – Se on hyvä tapa antaa aivoille pieni huili tässä hektisessä maailmanmenossa.

Liisa työskentelee henkilöstö- ja hallintopäällikkönä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ssä eli SYKissä. Liisan mukaan SYK on asiantuntijaorganisaatio, jossa tehdään puhtaasti ajatustyötä. Siksi työpaikalla tehdään palapelejä kahvitauolla.

– Idea tuli työntekijöiltä, jotka toivat ensimmäiset koottavat palapelit toimistolle. Palapeli antaa mahdollisuuden pieneen palauttavaan taukoon. Ajatustyöläisillä tällainen pieni hengähdystauko ihan tutkitustikin edesauttaa työhyvinvointia. Pidän sitä eräänlaisena kognitiivisena ergonomiana.

SYKin Tampereen toimisto oli ensimmäinen palapelien kokoaja. Toimistosta löytyi sopiva paikka keittiön saarekkeesta, jonka ympärille muutoinkin kahvitauon aikana helposti keräännytään. Muita erikoisjärjestelyjä tämä ei vaatinut.

– Tänä vuonna yrityksen puolesta teetettiin jokaiselle toimistolle meidän omasta henkilöstökuvasta palapeli, jotka osalla paikkakuntia ovat vielä kesken, mutta suurimmassa osassa kasattuna. Tampereen toimisto, jossa meillä myös suurin osa ihmisistä työskentelee, on varmasti se aktiivisin, Liisa arvelee.

– Innokkuus varmasti vaihtelee kovinkin paljon työntekijästä riippuen, mutta hyvin suuri osa tähän on aina osallistunut. Ehkä alle kymmenen hengen joukkio on se aktiivisin.

Toimistoissa on tehty hyvin monenlaisia palapelejä, paljon erilaisia maisemia ja joitakin impossible-palapelejä, joissa on paljon yksityiskohtia. Pääsääntöisesti palapelit ovat aina 1000-1500 palaa.

Liisa tykkää myös itse koota palapelejä. – Se on hyvä tapa antaa aivoille pieni huili tässä hektisessä maailmanmenossa.

Haasteeksi isot palamäärät

Työpaikoille Liisa suosittelee palapelitaukoja, ja haaste voisi olla isomman pelin kokoaminen.

– 2000 palan peliä emme muistaakseni ole vielä tehneet, ja kaunis maisema varmasti puhuttelisi useampia meistä.

– Aivojen huoltotauko on ehdottomasti sijoitus parempaan hyvinvointiin ja sitä kautta myös parempaan tuottavuuteen. Palapeli myös varmasti hitsaa ihmisiä yhteen ihan konkreettisestikin, kun pala palalta yhdessä edetään.

Liisa kertoo, että SYK on kiinteistöomistaja, jonka omistuksen keskipisteenä ovat yhdellätoista paikkakunnalla sijaitsevat yliopisto- ja korkeakoulukampukset. Liisan mielestä ihmiset SYKin eri paikkakunnilla työskentelevät yhteisten tavoitteiden eteen ja inspiroivat toisiaan eteenpäin. Siksi heistä halutaan pitää huolta.

Kommentoi

Shopping Cart
Scroll to Top