Koska palapelaaminen on muutakin kuin ruutuvapaata aikaa, kannattaa palapelin valintaan käyttää hetki aikaa. Palapelin kokoamisen on tarkoitus olla rentouttavaa ja sopivasti haastaa aivoja.
Nämä asiat auttavat palapelin valinnassa ja kokoamisessa:
Palapelin kuvan valinta – yksi tärkeimmistä tekijöistä palapelin kokoamisessa
Usein kaupassa on erinomainen valaistus, jolloin tasavärinen ja hankala kuva näyttää hienolta. Innostut ja ajattelet: ”Tämän minä haluan.” Kotona palapelin kuvan taustat, viivat ja värialueet näyttävätkin tasaisemmilta. Tai maalauksellinen kuva näyttää kotona huonommassa valaistuksessa paljon vaikeammalta, kun kuvan värialueet sekoittuvat toisiinsa. Samoin voi käydä verkkokaupassa. Ruudulta katsoessa pienessä kuvassa eri värielementit voivat näyttää selkeiltä tai värien tasaisuus jää huomaamatta.
Jos jäät miettimään, onko kuva kuitenkaan sinulle sopiva, tee näin: Katso kuvaa ja mieti, miten aloittaisit palapelin kokoamisen. Onko kuvassa selkeitä alueita, joista aloittaa? Erottuuko eri kuvaelementit riittävästi toisistaan? Onko kuvassa mahdollisesti liikaa pientä sälää? Jos nautit selkeiden maisemien kokoamisesta, voi pieniä yksityiskohtia sisältävä kuva olla haastava.
Palojen muoto ja koko
Myös palojen muodolla voi olla suuri merkitys. Suuremmat palat helpottavat aloittelijaa ja lapsia. Pienemmät palat tarjoavat kokeneelle riittävästi haastetta. Esimerkiksi Eurographicsin ja Cobble Hillin 500 palan palapelit ovat samankokoiset kuin 1000-palaiset palapelit, eli palat ovat tavallista suuremmat.
Minipalapeleissä taas on tavallista pienemmät palat ja myös palapelit ovat pieniä. Minipalapeleissä on yleensä 99–150 palaa ja valmis palapeli on suunnilleen postikortin kokoinen.
Jollain palapelimerkillä kaikki palat ovat melkein saman muotoisia. Tällöin haastavan kuvan kokoaminen voi olla hankalaa, jos palat sopivat vähän joka paikkaan.
Monimuotoiset palat helpottavat monia, koska palat ovat yksilöllisempiä muodoiltaan. Myös suurien värialueiden kokoaminen monimuotoisilla paloilla on palkitsevaa. Tiedät jo palaa katsoessa, voiko se sopia haluamaasi paikkaan.
Esimerkiksi Eurographicsin 1000 palan palapeleissä on smart cut -leikatut palat. Cobble Hillin palapeleissä taas on random cut -palat eli palat ovat hiukan tavallista palaa monimuotoisemmat. Pienistä palapelimerkeistä esimerkiksi Bambelle, Olleo ja Trevell panostavat tuotelaatuun ja yksilöllisiin paloihin.
Esimerkiksi taidepalapelejä kootessa monimuotoiset ja laadukkaat palat ovat ihan parasta, koska usein taidepalapelien maalaukset ovat palapelinä vähän haastavia. Mutta valmiina ne ovat niin palkitsevia, että moni haluaa kokoamansa taidepalapelin seinälle tai liimaa sen säilytystä varten.
Palapelikaupassa myyjä osaa auttaa sinua palapelin valinnassa. Hän osaa kertoa kunkin merkin paloista ja osaa auttaa myös kuvavalinnoissa.
Tutustu Pienen Harrastepuodin palapelien valikoimaan ja löydä kiinnostaa, sinua innostavaa koottavaa.
Lue myös blogi, jossa saat vinkkejä keskeneräisen palapelin siirtämiseen ja säilyttämiseen (palapelialuastat ja palapelisalkut).