Miten valitsen sopivan palapelin?

Kun palapeli-innostus iskee, kannattaa palapelin valintaan käyttää hetki aikaa. Jos olet aloitteleva palapelaaja, älä valitse heti alkuun liian suurta palamäärää. Myös kuva-aiheeseen ja palojen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.

Miten valitsen sopivan palapelin itselleni, kun esimerkiksi 500 palan palapeleissä on runsas valikoima.

Kaveri kertoo, että kokoaa palapelejä. Innostut itsekin mutta palapelikaupan valikoima saa pään pyörälle: eri palamäärät, maisemapalapelit, taide, piirroskuvitukset, fantasia. Myös palojen muoto ja laatu vaihtelevat. Palapelin kokoamiseen oleva tila vaikuttaa valintaan.

Pohdi ennen palapelin valintaa näitä asioita:

Palapelin valinta: Palojen määrä, käytettävissä oleva pöytätila, itseäsi kiinnostava kuva-aihe, palojen laatu, palojen muoto ja palojen pinnan kiiltoaste.

 

1.    Palojen määrä. Jos et ole tehnyt palapelejä sitten lapsuusvuosien, kannattaa kokeilla 500 palan palapeliä. Siinä
palamäärä ei ole uuvuttava ja 500 palaa on kätevä lajitella värien tai muotojen mukaan. Myös 300 palan palapelit on mukava palamäärä aloitella, jos teet vaikkapa yhdessä lasten kanssa.

2
Tila, jossa kokoat palapeliä. Jos palapelaat esimerkiksi keittiön pöydällä ja sinulla ei ole palapelialustaa käytössä, on 500-palainen
kätevä koko. Ravensburgerin 500 palan palapeli vie tilaa 49 x 36 cm. Muut 500-palaiset vievät saman tai vähän vähemmän tilaa. Pakkauksesta kannattaa tarkistaa mitat, sillä esimerkiksi Eurographicsin 500-palainen on samaa kokoa kuin tavallinen 1000-palainen. 1000 palan palapeli vie tilaa 50 x 70 cm tai vähän vähemmän. Eli mieti, paljonko sinulla on vapaata pöytätilaa käytössä, ettei tila lopu kesken.

3.      
Itseäsi kiinnostava kuva-aihe. Palapelin kuva, jossa on selkeät värialueet, on usein aloittelevalle palastelijalle mieluisa. Jos taas tykkäät taiteesta ja taideaiheista, etsi taidepalapeli selkeillä värialueilla. Kovin maalauksellinen kuva on haasteellinen, kun paloissa ei selkeästi näy, mihin palat voisi kuulua. Myös esimerkiksi maisemat voivat olla vaikeita, jos kuvassa on lähellä tosiaan olevia värialueita. Palapelien
kuva-aiheista löytyy valtavat määrät upeita kuvia, joissa on kiinnostavia yksityiskohtia kokoamista helpottamassa.

4.      
Palojen hyvä laatu tuo kokoamiseen iloa. Palapelin kokoaminen tuottaa mielihyvää, kun palat napsuvat hyvin omille paikoilleen eikä
niitä tarvitse kokeilla jokaista yksitellen. Monissa palapelissä on yksilölliset palat (unique shape), mikä helpottaa kokoamista. Jos palojen muoto askarruttaa, kannattaa kysyä palapelikaupan kauppiaalta.

5.      
Kiiltävä vai himmeä pinta. Vai kenties puolikiiltävä pinta. Useimmat palapelimerkit valmistavat himmeäpintaisia tai puolikiiltäviä paloja. Esimerkiksi Nathan ja Eeboo valmistaa kiiltäväpintaisia palapelejä mutta hyvä puoli niissä on, että palapelin kuvan värit toistuvat upeasta. On siis makuasia, minkälaisista paloista tykkää. Eri palapelimerkkejä kannattaakin kokeilla rohkeasti.

6.      
Palojen muoto tuo kokoamiseen vaihtelua. Jos palapelin palat ovat kaikki saman mallisia, saattaa se tuntua tylsältä. Kanadalainen
Eurographics valmistaa Smart cut -tekniikalla tehtyjä palapelejä, joissa on”vänkyrät palat” eli jokainen pala on yksilöllinen ja eurooppalaisittain katsottuna vähän erikoisempi. Monelle pelaajalle Smart cut -palat helpottavat kokoamista, kun seuraavan palan muodon näkee helposti. Eurooppalaiset merkit taas valmistavat melko tavallisen mallisia paloja. Enjoyn palat ovat unique shape, mutta niiden muoto on kuitenkin lähempänä eurooppalaista leikkausta.

Tutustu Pienen Harrastepuodin koko palapelivalikoimaan eri palamääriä esitteleviltä sivuilta

Löydät palapelit eri valmistajien sivuilta.

Kokoamista, siirtämistä ja säilyttämistä helpottavat kokoamisalustat ja palapelimatot löytyvät kootusti samalta sivulta. 

Kommentoi

Shopping Cart
Scroll to Top