Palapelit ovat tekemistä, jonka äärellä rauhoittuu. Palojen etsiminen ja paikoilleen laittaminen on kuin mindfulness, juuri siinä hetkessä olemista.
Palapelaaminen on myös taide-elämys ja aivojumppaa, kertovat innostuneet harrastajat.
Kysyin muilta palapeliharrastajilta, miksi he kokoavat palapelejä. Syitä löytyi monia mutta nämä viisi nousivat tärkeimmiksi.
Miksi tehdä palapelejä?
1. Palapelin ääressä rauhoittuu ja rentoutuu. Palapeli tarjoaa vastapainoa esimerkiksi kiireelle, stressille tai aivoja kuormittavalle työlle. ”Se flow-tila, minkä peliä tehdessä saavuttaa on parasta. Kuin meditaatiota.”
2. Palapelin kokoaminen on taide-elämys. Palat yhteen kokoamalla saa aikaan taideteoksen ikään kuin omin käsin. Mielihyvä kasvaa kuvan valmistuessa.
3. Palapelin tekeminen on ajankulua, kun liikkuminen on huonoa tai muuhun tekemiseen on vaikea keskittyä. ”Se on sellainen rentoutumis-, rauhoittumis- ja pakokeino”. Esimerkiksi kouluissa tehdään välillä palapelejä, kun niiden tekemiseen on kiva keskittyä yhdessä. Pelit voivat viedä toiseen maailmaan kuten kirjat.
4. Palapelaaminen on myös omaa aikaa esimerkiksi lapsiperhearjen keskellä. Joskus on kiva tehdä palapeliä yhdessä perheen kanssa, koska se on kivaa yhteistä aikaa.
5. Kokoaminen auttaa käden ja silmän koordinaatiossa ja parantaa hahmottamiskykyä. Palojen paikoilleen etsiminen tekee hyvää myös muistille. Monelle lapselle ja ikääntyneelle kokoaminen on mukavaa ja rauhoittavaa puuhaa, kun palat löytyvät paikoilleen.